ΑΠΟΧΡΩΝ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΥΛΗΣ ΑΝΤΙΥΛΗΣ

Από τον Νώντα Κούκα

Το Πέμπτο Στοιχείο

Ο Αρτουρ Σοπενχάουερ διέκρινε τέσσερις κατηγορίες αποχρώντος λόγου στον κόσμο:

1. Αποχρών λόγος για την ύπαρξη.

2. Αποχρών λόγος για τη γέννηση.

3 Αποχρών λόγος για τη γνώση.

4. Αποχρών λόγος για την πράξη.

Αραγε,  επιτρέπεται να καταθέσουμε ακόμη έναν αποχρώντα λόγο;

5. Αποχρών λόγος για τη θραύση της συμμετρίας ύλης αντιύλης.

Συνοπτικά, το κεντρικό νόημα είναι το εξής: στον υποπυρηνικό κόσμο έχουμε τρεις ανακλάσεις, δηλαδή τρεις συμμετρίες, (τρεις καθρέφτες), ταυτόχρονες προκειμένου να αποκατασταθεί η ασυμμετρία που εκδηλώνεται, ξεχωριστά, στις δύο από αυτές — στη μετατροπή σωματιδίου σε αντισωματίδιο και αντίστροφα (την οποία στη φυσική την ονομάζουμε C — για το φορτίο, charge) και στη μεταβολή του αριστερού σε δεξί και αντίστροφα (την οποία ονομάζουμε P — για την ομοτιμία, parity). Εχουμε δηλαδή μια ασυμμετρία CP, που ουσιαστικά προκαθορίζει τι συνιστά ύλη και τι αντιύλη

Η τρίτη ανάκλαση/συμμετρία, που δηλώνει την αντιστροφή του βέλους του χρόνου και την οποία ονομάζουμε T (για τον χρόνο, time), κανονικά θα έπρεπε να παραβιαστεί προς συμπαράσταση του καθρέφτη CP — αν ο καθρέφτης αντιύλης παραμένει ακριβής. Και ακριβώς εδώ παρεμβαίνει ένα απόκοσμο σωματίδιο, το μεσόνιο Κ ή καόνιο που,  σαν από μηχανής θεός, σώζειτην κατάσταση.

Μεριμνούμε πάντα για την όσο πιο οικονομική και εκλαϊκευτικήδιαχείριση της τεχνικής γλώσσας, για ευνόητους λόγους. Ετσι, θα περιοριστούμε να πούμε ότι τα ουδέτερα καόνια ανταποκρίνονται κατά έναν τρόπο στο βέλος του χρόνου — σαν να δείχνουν ένα μονόδρομο στον μικρόκοσμο. Λόγω της απόκοσμης παραδοξότητά τους, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε ότι η σύγκριση του ρυθμού με τον οποίο τα καόνια μετατρέπονται σε αντικαόνια και τον ρυθμό μετατροπής των τελευταίων σε καόνια παραπέμπει σε έναν επικλινή καθρέφτη του χρόνου, έτσι ώστε να αντισταθμίζεται η παραβίαση της συμμετρίας CP. Τα δύο φαινόμενα αλληλοαναιρούνται, εξασφαλίζοντας την επικράτηση της συμμετρίας CPT — έτσι όπως το επιθυμούσε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Πάουλι να λειτουργεί ο καθρέφτης  αντιύλης CPT.

Το κλειδί του Σύμπαντος

Αυτήν ακριβώς την πιο λεπταίσθητη διαφορά, που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους ανάμεσα στη συμπεριφορά της ύλης και της αντιύλης στη μικρότερη κλίμακα που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος, την κατοπτρική ασυμμετρία CP, άδραξε ο ιδιοφυής Ρώσος επιστήμονας Αντρέι Ζαχάροφ. Την προεξέτεινε και διατύπωσε μια εξήγηση του γιατί το Σύμπαν, κατά τα φαινόμενα, περιέχει μόνο ύλη και όχι αντιύλη. Ισως, είπε ο Ζαχάροφ, το κλειδί του Σύμπαντος να το κρατά το εξωτικό καόνιο με τις αλλόκοτες ιδιότητές του.

Μπορεί λοιπόν αυτές οι ελάχιστες ασυμμετρίες, στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα υποπυρηνικά σωματίδια ανακλώνται στον καθρέφτη του χρόνου, να δημιούργησαν μια μικροσκοπική δίοδο. Μέσω αυτής της διόδου, ένα ολόκληρο Σύμπαν — αρχικά συγκροτημένο από ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης, κατάφερε να μετασχηματιστεί σε ένα Σύμπαν εξολοκλήρου αποτελούμενο από ύλη.

Το Σύμπαν, σε ισοδύναμη διατύπωση, χρειάστηκε έναν επαρκή λόγο για να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε. Πάντως, η παραγωγή σωματιδίων Β (με κουάρκ βαρύτερα από εκείνα του καονίου), θα επέτρεπαν μετρήσεις που θα μπορούσαν ίσως να αποκαλύψουν μεγαλύτερες παραβιάσεις της συμμετρίας CP — και άρα μεγαλύτερη γνωστική προσέγγιση του αποχρώντος λόγου στον καθρέφτη του χρόνου.

06 / 07 / 2017

Advertisements

Posted on Ιουλίου 6, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: