Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Από τον Νώντα Κούκα

Οι φάσεις του κενού χώρου

Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο τι είναι ο κενός χώρος, θα απαντήσει αβίαστα: ένα άδειο μέρος, μέσα στο οποίο κινούμαι ελεύθερα. Ουσιαστικά εκφράζει, εμμέσως  πλην σαφώς,  την κοινή διαίσθηση για τον κενό χώρο –ότι δηλαδή πρόκειται απλώς για κάποιου είδους μέσο. Κι όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι φυσικοί έχουν πια αρχίσει να καταλαβαίνουν πως ο κενός χώρος δεν φαίνεται να είναι ένα απλό είδος μέσου. Απεναντίας, συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι διαθέτει πολύ περισσότερες από τις τρεις γνωστές διαδικασίες φάσης — την καμπύλωση, τη διαστολή και την ταλάντωση. Και ενδεχομένως, να υφίσταται διαδικασίες πύκνωσης -αραίωσης ή πήξης -εξαέρωσης.

Οι φυσικοί αναζητούν εξισώσεις που περιγράφουν τον χώρο και το περιεχόμενό του. Οι πιο πολλές προσεγγιστικές απαντήσεις χαρακτηρίζονται από ένα κοινό γνώρισμα: διαθέτουν περισσότερες από μία λύσεις (φάσεις) που περιγράφουν έναν ομοιογενή χώρο.

Οπως λοιπόν το νερό μπορεί να υπάρξει σε τρεις φάσεις (στερεός πάγος, υγρό νερό και αέριος ατμός), έτσι και ο κενός χώρος δύναται να διαθέτει πολύ περισσότερες , ίσως αμέτρητες,  φάσεις — πέρα από τη διαστολή, την καμπύλωση και την ταλάντωση τις οποίες ήδη γνωρίζουμε.

Και να πώς έχει το ζήτημα. Εμείς, οι άνθρωποι, απλά κινούμαστε ομαλά και ηρεμούμε σε μία μόνο φάση, την οποία παρερμηνεύουμε ως θεμελιώδη νόμο της φυσικής, που λαμβάνει χώρα εντός του κενού χώρου Το ίδιο όμως θα έκανε και ένας υδρόβιος μέσος εξωγήινος κάποιου υδροπλανήτη, ο οποίος ceteris paribus ( που σημαίνει ότι — στο εν λόγω νοητικό πείραμα — όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίσα και το μόνο που αλλάζει είναι το εξωγήινος που κινείται πάντα μέσα στο νερό) το μοναδικό περιβάλλον που γνωρίζει ειναι το υγρό στοιχείο.

Ο μέσος υδατοεξωγήινός μας λοιπόν, όπως και ο μέσος γήινος,  συλλαμβάνει το νερό, όχι ως ουσία, αλλά ως κενό χώρο. Κοντολογίς, αυτό που ένας γήινος θα αντιλαμβανόταν ως ιδιότητα του νερού (δηλαδή την τριβή του νερού που αισθάνεται όταν κολυμπά στο νερό), ο εξωγήινος ίσως το παρερμήνευε ως θεμελιώδη νόμο της φυσικής (: ένας υδατοεξωγήινος που κινείται ομαλά τελικά ηρεμεί — εκτός αν κουνήσει τα κωπήλατα άκρα του).

Ο γήινος τελικά δεν γνωρίζει παρά έναν <φυσικό νόμο> — τον κενό χώρο, μέσα στον οποίο κινείται ομαλά και ηρεμεί. Από την άλλη, αντίστοιχα, ο εξωγήινος θεωρεί <φυσικό νόμο> το νερό. Και το ένα και το άλλο είναι απλώς δύο μέσα και για τους δύο τους. Τόσο όμως ο κενός χώρος (για τον γήινο) όσο και το (υγρό) νερό (για τον εξωγήινο) είναι δύο συγκεκριμένες λύσεις δύο εξισώσεων: η μία είναι η λύση της εξίσωσης για τη φάση του χώρου ως κενού και η άλλη είναι η απάντηση της εξίσωσης για τη φάση του νερού ως υγρού.

Η φρεναπάτη και η φορμαλιστική αυταπάτη

Μόνο που τώρα είμαστε αναγκασμένοι να πούμε το εξής απλό: Επειδή τόσο ο μέσος γήινος όσο και μέσος εξωγήινος μάλλον παρερμηνεύουν τις δύο φαινομενικότητες (κενός χώρος, νερό) ως δύο πραγματικότητες (ως δύο <φυσικούς νόμους>), καλό θα ήταν να μελετούσαν μαθηματικά και φυσική, Αλλά, την προσοχή σας παρακαλώ, ακόμη καλύτερο θα ήταν να σπουδάσουν μαζί και φιλοσοφία. Διότι, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Αϊνστάιν, φυσική χωρίς φιλοσοφία είναι μια φρεναπάτη. Το ίδιο και τα μαθηματικά: χωρίς τη φιλοσοφία τους (φιλοσοφία των μαθηματικών), είναι σχεδόν φορμαλιστική αυταπάτη…

25 / 06 / 2017

 

Advertisements

Posted on Ιουνίου 25, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: