ΚΟΣΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΑ

Από τον Νώντα Κούκα

Το Λογικό Κοσμικό <Πρωτόγονο>

Ο όρος Προθεσιακότητα σαρώνει το σύνολο τόσο των υπαρκτικών όσο και των καθολικών προτάσεων που την περιέχουν. Προσδιορίζει και προσδιορίζεται  τόσο από το ενεργειακό όσο και από το δυναμικό πεδίο που τη χαρακτηρίζει.

\Ως εκ τούτου, εξ αντικειμένου, ο όρος προθεσιακότητα δεν μπορεί να λεξικογραφηθεί, ως μονοσήμαντο λήμμα, σε κάποιο απλό λεξικό της φυσικής γλώσσας. Οταν, π.χ, δηλώνουμε τη σημασία της έκφρασης <Ο όρος Προθεσιακότητα σαρώνει το σύνολο τόσο των υπαρκτικών όσο και των καθολικών προτάσεων που την περιέχουν> ως αληθή, τότε η αλήθεια της συγκεκριμένης πρότασης συμβάλλει ταυτόχρονα στον ορισμό της λέξης προθεσιακότητα, της λέξης υπαρκτικών και της λέξης καθολικών.

Παράλληλα, και κατ’ επέκταση, όταν αληθεύει η έκφραση <Προσδιορίζει και προσδιορίζεται τόσο από το ενεργειακό όσο και από το δυναμικό πεδίο που τη χαρακτηρίζει>, τότε η αλήθεια αποδεικνύεται κιόλας ipso facto, εφόσον η ύπαρξη παραπέμπει (αληθώς) στο εν ενεργεία, και το καθολικό υποδεικνύει (αληθώς) το εν δυνάμει. Επειδή, λοιπόν, η αλήθεια των εν λόγω λέξεων είναι γνωστή  γι’ αυτό και θεωρούμε ως αληθή και τη σημασία του όρου προθεσιακότητα. Την αποδεχόμαστε, δηλαδή, αξιωματικά.

Ιδού λοιπόν το Αξίωμα της Προθεσιακότητας. Γιατί το αποδεχόμαστε; Διότι, όπως όλα τα αξιώματα, είναι αληθές – και, προσοχή, όχι προφανές – ως μέρος του ορισμού του. Συνιστά το λογικό / κοσμικό <πρωτόγονο> (με την έννοια βέβαια του πρωτογενούς – και όχι του πεπαλαιωμένου ή του υπανάπτυκτου), που δεν χρειάζεται καμία αναγωγή για το (θεμελιώδες) νόημά του.

Τα υπόλοιπα κοσμικά <πρωτόγονα>, το Μαθηματικό και το Φυσικό, συμπληρώνουν (και ερμηνεύουν, συγχρόνως) τις έννοιες του Μηδενός και του Απείρου. Θα επανέλθουμε.

25 / 05 / 2017

Advertisements

Posted on Μαΐου 25, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: