Η Σφαίρα της συνείδησης

Από τον Νώντα Κούκα

Η απόλυτη επιφάνεια του ελάχιστου εμβαδού

Από όλες τις επιφάνειες εκ περιστροφής του βέλγου φυσικού Plateau, δηλαδή επιφάνειες συμμετρικές γύρω από έναν άξονα –  επίπεδο, σφαίρα, κύλινδρος, αλυσοειδής, κυματοειδής και σχοινοειδής -, η σφαίρα (και ο κύκλος, βέβαια)  μόνο μπορεί να εγκλείσει έναν χώρο από μόνη της. Οι υπόλοιπες απλώς μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό, συνδυαζόμενες μεταξύ τους ή με τη σφαίρα.

Επιπλέον, από όλα τα δυνατά σχήματα, μόνο η σφαίρα μπορεί να εγκιβωτίζει τον μεγαλύτερο όγκο με τη μικρότερη επιφάνεια. Συνιστά με απόλυτο και αυστηρό τρόπο την επιφάνεια ελάχιστου εμβαδού. (Ακριβώς για τούτο, είναι το σχήμα που θα λάβει, ipso facto, ένας μονοκυτταρικός οργανισμός, αν είναι πρακτικά ομογενής και αν το περιβάλλον του είναι επίσης ομοιογενές και το πεδίο του συμμετρικό.)

Επίσης, μόνο το επίπεδο και η σφαίρα, ή οποιοδήποτε επίπεδο της σφαίρας, είναι απολύτως σταθερά, διότι είναι απολύτως συμμετρικά σχήματα. Να το πούμε και αλλιώς, τα σχήματα αυτά διαθέτουν τέτοια συμμετρία, ώστε οποιαδήποτε μικρή διαταραχή θα ξαναρυθμιστεί πιθανότατα από μόνη της και θα αφήσει το επίπεδο ή τη σφαιρική επιφάνεια όπως ήταν πριν. Τουναντίον, στα άλλα σχήματα το πιθανότερο είναι ότι, όταν εμφανιστεί κάποια διαταραχή, θα ταξιδέψει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και θα αυξάνεται καθώς προχωράει.Γιατί η ισορροπία και η πιθανότητα είναι στενά συνδεδεμένες, τόσο στενά, ώστε η κατάσταση που έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προκύψει σε ένα σύστημα είναι ακριβώς αυτή που ονομάζουμε κατάσταση ισορροπίας.

Από τη μαγική γεωμετρία της σφαίρας στη μαγεία της συνείδησης

Από την άλλη μεριά, δεν είναι πλήρως κατανοήσιμη η γεωμετρία της σφαίρας. Κανείς δεν μπορεί, για παράδειγμα, να ορίσει με ακρίβεια πού ειναι το <πάνω> και πού το <κάτω>. Αυτή η δυσχέρεια μεταφράζεται σε πραγματικά μαθηματικά προβλήματα περιγραφής της σφαίρας.

Πάντως, η δυαδικότητα της σφαίρας – όπως γράφει και ο μαθηματικός Andrew Hodges – παρέχειτην καλύτερη εικόνα της κβαντομηχανικής δυαδικότητας. Αν και έχει αναφερθεί ότι οι μιγαδικοί αριθμοί μπορεί να αναπαρασταθούν ως σημεία ενός επιπέδου με έναν πραγματικό και έναν φανταστικό άξονα, ένα απλό κβαντικό σύστημα περιγράφεται μάλλον καλύτερα με βάση τη γεωμετρία της σφαίρας.

Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα σημεία ορίζονται καταλλήλως από τον λόγο δύο μιγαδικών αριθμών, και όχι από έναν μόνο μιγαδικό. Δεν πρόκειται ακριβώς για τα ίδια πράγματα, γι’ αυτό και το επίπεδο μετατρέπεται σε σφαίρα

Ο μετασχηματισμός αυτός από το σταθερό επίπεδο σχήμα μηδενικής καμπυλότητας (0), στη σφαιρική και σταθερή σφαίρα καμπυλότητας ένα (1), αναδεικνύει την πρωταρχική επιφάνεια του ελάχιστου εμβαδού, [ 0,1 ], δηλαδή το διάστημα S εντός του οποίου εγκιβωτίστηκε μοναδικά η κατάσταση απόλυτης ισορροπίας. Αρα, με πιθανότητα 1 (ένα), δεν μπορούσε παρά να προκύψει αναπόφευκτα και το μοναδικό γεγονός του φαινομένου της συνείδησης.

05 / 02 / 2017

Advertisements

Posted on Μαρτίου 5, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: